1. Vejce
A to konkrétně bílky. Vaječný bílek obsahuje ze 100 gramů až 20 gramů proteinů, což je naprosto úžasné číslo. Věčné dietáře také určitě potěší, že bílek obsahuje pouze třetinu kalorií z celého vajíčka!
Jenže teď Vám nejspíše vrtá hlavou, co se žloutky. Jíst přece jen bílky taky není zrovna nejúspornější. Jsou dvě řešení. Prvním z nich je jíst celé vejce. Ano, bílky obsahují hodně bílkovin (jak už název napovídá), ale na všechno ostatní jsou naprosto chudé., zatímco žloutek obsahuje veškeré živiny a minerály. Takže věřte, že pokud jsou dobré pro kuřátko, které se z nich vylíhne, určitě neuškodí ani Vám.
Ta druhá možnost je kupovat pouze vaječné bílky. Ano, i to už dnes existuje. Můžete je koupit i v lepších zaměřených obchodech, ale ne všude jsou, ale na internetu je můžete objednávat po tuctech. Prodávají se v litrových láhvích, takže to můžete koupit litr vaječných bílků bez jediného žloutku.
2. Luštěniny
Přestože nadýmají, a většina lidí je řadí mezi nenáviděnou zeleninu, měli by se zamyslet, jestli pro ně není více k užitku než ke škodě. Ze 00 gramů totiž některé druhy mohou mít i 25 gramů proteinů. Mezi nejbohatší zdroje se řadí čočka, cizrna a fazole.
3. Maso
Tak o tomhle snad nemusí být řeč. Už naše babičky nám vštěpovaly do hlavy ‚Sněz to maso, ať máš sílu jako Pepek Námořník‘. Ani u tohoto druhu zdroje bílkovin byste však neměli usínat na vavřínech. Je totiž rozdíl, pokud sníte prorostlý bůček nebo dietní šunku. Obecně však platí, že bohatší na bílkoviny jsou vepřové a hovězí maso.
4. Tofu
Taková náhražka masa pro vegetariány. A to doslova. Pokud se totiž podíváte na jejich složení, zjistíte, že mají zhruba tolik makroživin, kolik průměrné maso.
5. Ořechy
I ořechy jsou skvělým zdrojem bílkovin, pozor byste si ale měli dát hlavně při dietě, protože přestože mají některé druhy více jak 20 % ze 100 gramů, tak také obsahují hodně tuků (zdravých) a hodně kalorií.